Frågor och svar om energi, EKL och energideklarationer
Energikartläggning
Energikartläggning vad är det?
Vad innebär lagen om Energikartläggning för stora företag, vad gäller idag?
Varför behöver man utföra EKL, har vi något att spara?
Det finns massor att spara för ett företag, inte bara i rena energibesparingar.
Den 1 juni 2014 trädde lagen om energikartläggning i stora företag (EKL) i kraft. Lagen syftar till att främja förbättrad energieffektivitet i stora företag. Energimyndigheten ansvarar för föreskrifter och tillsyn av lagen.
För 2024-2027 gäller att företag som har en energianvändning över 2,8 GWh kan påbörja energikartläggningsarbetet för EKL-period 3 enligt nuvarande lagstiftning och utifrån vägledningarna från EKL-period 2.
Detta är det som gäller lagmässigt, men kan detta vara bra för företaget och kan vi spara på detta ?
Absolut! Det finns otroligt mycket att spara och vinna på att utföra energieffektivisering. Listan kan göras lång men i ett normalföretag i Sverige idag kan man med ganska enkla medel få ner sin energianvändning rejält.
Ofta är det så att om man har hög energianvändning har man ofta sämre inomhusklimat.
Att kunna optimera energianvändningen samtidigt som man förbättrar inomhusklimatet och därmed arbetsklimatet är viktigt för er.
Ett dåligt inomhusklimat kan ge sämre arbetsprestationer hos personal, högre sjukfrånvaro och högre personalomsättning.
Optimerar man inomhusklimatet kan man därmed spara stora pengar på dessa kostnader samtidigt som man sparar energi och kostnader kring det.
Den stora nyckeln till att lyckas är att man tar hjälp av en engagerad Energikartläggare med bred erfarenhet och stora kunskaper.
Energideklaration
Varför behövs en Energideklaration och vad händer om man inte har en giltig sådan?
Energideklaration är ett lagkrav och har en giltighetstid på 10 år.
Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Energideklarationen är bland annat till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra. Även den som bygger nytt behöver upprätta en energideklaration.
Har man inte giltig Energideklaration så kan Boverket utlysa viteskrav.
De allra flesta byggnader har ändå bra saker att vinna på en väl utförd Energideklaration.
Har man anlitat en duktig Energiexpert så får ni hjälp med helheten. Värmesystem, ventilationssystem, funderingar kring solceller, abonnemangskostnader och mycket annat.
Den största förlusten med att inte utföra Energideklaration/Energianalys med åtgärdsförslag är bland annat att inomhusklimatet kan göra så att brukare av byggnaden inte får rätt förutsättningar att må bra. Att man har onödigt höga kostnader över väldigt lång tid. Att man inte får hjälp med åtgärdsförslag som tar hänsyn till allt som påverkar detta.
Många gånger har byggnadsägare vid våra besök fått felaktiga råd då anlitad entreprenör bara arbetar med sin produkt, tex värme och man kan då missa ventilation eller annat som påverkar.
Energideklaration
Om vi inte ska göra Energikartläggning eller Energideklaration, kan vi få hjälp ändå?
Ja, det kan man få och det bör man absolut göra.
Colcon arbetar ofta med snabbare energirådgivningar som är populära.
Ett besök på ca 1-2 timmar, endel beräkningar och framtagande av rapport kan ge vad ni behöver i ett små eller medelstort företag.
Totalt runt 6-8 timmars hjälp ger er definitivt valuta för pengarna och ger alltid bra information och kan för ett större företag vara ett bra ingångsarbete.
På ett sådant besök går vi igenom energianvändning, kostnaderna, abonnemang, undersöker klimatskalet, värmekällor, ventilation och apparater samt hur dessa styrs.
Ett mycket populärt tillval är en kompletterande rapport som är pedagogiskt uppbyggd och förståelig.
Rapporten innehåller noteringar, förbättringspotential och åtgärdsförslag och det ni behöver veta för att nå bästa resultat.
Energideklaration
Vad kan ni hitta för förbättringsförslag som vi inte själva hittar?
Colcon har en erfarenhet, kunskap och en metodik som arbetats fram under lång tid.
Vi mäter vid behov ventilation, förbrukare och går grundligt igenom energiförbrukning och dess kostnader. Ofta utförs simuleringar av byggnaden, ventilationen och annat för att vara säker på att den förbrukade energin är rimlig.
Att mäta är att veta. Har man inte mätt så kan man heller inte veta.
Här följer en snabbt sammanfattad lista på åtgärdsförslag vi lämnat.
- Byta energiabonnemang, man kan ha ofördelaktiga effektavtal eller för stora säkringsabonnemang tex.
- Man kan ha fel avtal, blivit feldebiterad, ibland har mätare visat fel pga trasig mätutrustning eller felaktiga inställningar.
- Ventilation som inte är bra eller effektiv kan bero på felaktigheter som ej fungerande värmeåtervinning, ej optimerade luftflöden, driftstider.
- Felaktigheter i ventilation kan ge mycket höga energiutgifter och ett väldigt dåligt inomhusklimat.
- Värmesystem som är underdimensionerad, styrsystem som inte fungerar, värmekurvor som är helt fel.
- Solcellssystem som inte levererar, man har missat att teckna avtal för såld el vilket inneburit att man fått betala för den el man matat ut på nätet.
Denna lista kan göras mycket lång och därför behöver man rätt hjälp och framförallt rätt råd framåt, detta får ni hos Colcon.
Expert på energi
Kvalitetssäkra energideklarationer
Jag kan hjälpa dig med mycket som rör din fastighets energi. Du får hjälp att identifiera de områden som behöver ses över, och i de allra flesta fall täcker besparingar som görs i samband med dessa åtgärder kostnaden flera gånger om.
Anlita Colcon AB
Anlitar du Colcon AB får du:
- Hållbar energianvändning
- Levererans i utsatt tid
- Modern teknologi
- En rapport du kan förstå